Amerikan Doları’nın Japon Yeni’ne karşı durumu hakkında bilgi veren USD/JPY paritesinde Amerikan Doları baz döviz olarak yer alırken Japon Yeni karşıt döviz olarak işlem görmektedir. Paritenin değerini ve piyasa hareketini belirleyen para birimi ise temel döviz olarak işlem gören  Amerikan Doları olması gerekirken, Japon Hükumetinin izlediği para politikaları doğrultusunda sıklıkla Japon Yeni’ne müdahale etmesi sebebiyle  paritenin gidişatını  etkileyen para birimi  Japon Yenidir.

Amerikan Dolarının dünyanın gayri resmi para birimi olması sebebiyle USD/JPY paritesi bir çok olaydan etkilenen hassas bir paritedir. Amerikan Ekonomisindeki gelişmeler, Amerika’nın diğer ülkelerle ve kıtalarla olan ilişkileri, Amerikan Dolarını etkileyebilecek her tür faktör, Amerika – Japonya ilişkileri, Amerika kıtası ile Asya kıtası arasındaki ilişkiler hatta Asya ile Avrupa arasındaki her hangi bir olaya Amerika’nın tutumu dahi paritenin piyasa hareketini etkileyebilmektedir.

Japon Ekonomisindeki olumlu gelişmeler, Amerikan Ekonomisindeki olumsuz bir gelişme, kriz, resesyon, resesyon söylentileri, Amerika Merkez Bankası olan FED’in piyasadaki likitideyi arttırması gibi durumlarda Amerikan Doları değer kaybedecektir, bu da USD/JPY paritesine değer kaybı olarak yansır. Bu durumu önceden fark eden yatırımcılar veya hali hazırda USD/JPY paritesinde alış yönünde pozisyonu bulunan yatırımcılar , satış işlemi yaparak olası zararlardan korunurlar. Ancak Japon Yeni’nin Amerikan Doları karşısında değer kazanması sonucu , Japon Hükümeti Amerika – Japonya ticaretini kontrol altında tutmak amacıyla Japon Yeni’nin değerini aşağı çekerek Amerikan Dolarının eski konumuna getirilmesini sağlar. Bu durumda da USD/JPY paritesi tekrar değer kazanır.

USD/JPY paritesinin yatırım ömrünü ele aldığımızda , en yüksek seviyesi olan 277,91’ e 11 ocak 1982 yılında ulaştığını görebiliriz. Paritenin  en düşük seviyesi ise  1Nisan 1994 yılında gördüğü 79,22 seviyesidir. Geride bıraktığımız 2010 yılında ise Amerika’da meydana gelip tüm dünyaya yayılan Finansal Kriz sebebiyle aşırı değer kaybeden Amerikan Doları, paritenin son 15 yılın en düşük değerini almasına sebep olmuştur. Amerikan Dolarının Japon Yeni karşısında çok değer kaybetmesi sebebiyle  parite,  24 Ağustos 2010’da  84,17 seviyesine kadar gerilemiştir.

Ancak Japon Yeni’nin Finansal Kriz döneminde Amerikan Doları karşısında  değer kazanması Japon ya’nın dünyanın en büyük ekonomik gücü olmasına karşın, dış ticareti açısından olumsuz bir gelişmedir. Bu sebeple  döviz piyasasına müdahale edip, yavaş yavaş  Japon Yeni’nin değerini daha alt bir seviyeye çekmiş ve USD/JPY paritesinde dengenin kurulmasını sağlamıştır.

Japon Yeni’nin son derece güçlü bir para birimi olması ve çoğunlukla yüksek seviyelerde seyretmesi sebebiyle  sık sık Japon Hükumetinin düzenlemeleri ile aşağı çekilse de son on yıllık yatırım sürecinin yarısında USD/JPY paritesinin değer kaybetmesine sebep olmuştur.